Kwasek cytrynowy, kwas cytrynowy jednowodny, spożywczy E330 1kg Polimp
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Kwasek cytrynowy to produkt, który znajdziemy niemalże w każdym domu. Swoją popularność zawdzięcza wszechstronnym możliwościom zastosowania zarówno w kuchni, jak i w gospodarstwie domowym. Jest bardzo szeroko stosowany także w innych działach gospodarki.
Ze względu na swoje właściwości, kwasek cytrynowy ma wiele zastosowań. Kwas cytrynowy jest bardzo często stosowany w przemyśle spożywczym. Producenci dodają do przetworzonej żywności i napojów tj.:
- lody
- sorbety
- napoje gazowane
- wino
- żywność w puszkach i słoikach
- jako konserwant
- środek emulgujący
- jako kwaśny aromat
Jest on dodawany do wielu produktów spożywczych, aby zapobiegać ich zatruciu jadem kiełbasianym.
Kwas cytrynowy jest także używany w przemyśle kosmetycznym jako składnik kosmetyków. Kwas cytrynowy może pomóc rozjaśnić skórę, skorygować ciemne plamy i zminimalizować drobne zmarszczki. Może być także bezpiecznie używany na skórze niemowląt. Kwas cytrynowy dodatkowo chroni skórę przed działaniem wolnych rodników oraz przed zanieczyszczeniami. Kwas cytrynowy i jego sole można również stosować w lakierach do włosów, dezodorantach i sprayach do ciała, gdzie przedłuża ich trwałość.
Kwas cytrynowy pomaga zabijać szkodliwe bakterie, a także infekcje na powierzchni skóry, które mogą być powszechne u osób z cukrzycą, osób starszych i osób palących. Kwas cytrynowy można również łączyć z cytrynianem sodu i cytrynianem potasu w celu obniżenia poziomu kwasu w moczu i zapobiegania atakom dny moczanowej.
Spryskiwanie jabłek lub bananów sokiem z cytryny, który zawiera kwas cytrynowy, może zapobiec ich brązowieniu.
Kwaskiem cytrynowym można zastąpić cytrynę. 1 łyżeczka sproszkowanego kwasu cytrynowego odpowiada ¼ szklanki soku z cytryny (4 łyżki stołowe).
Liczne zastosowania kwasku cytrynowego umożliwiają jego używanie także we własnym gospodarstwie domowym. Kwasek cytrynowy sprawdzi się do mycia i czyszczenia, a także do gotowania i pieczenia.
Kwas cytrynowy można dodawać do przepisów jako składnik lub jako zamiennik innych kwasów, takich jak sok z cytryny lub ocet.
Kwasku cytrynowego można używać zamiast soli w przepisach na chleb na zakwasie. Najczęściej potrzebna będzie nie więcej niż 1 łyżka stołowa kwasku.